Hogyan és mi alapján?

Cikkünkben azzal kapcsolatban szeretnénk segíteni neked, hogy teljes bizonyossággal ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb szemüvegkeretet. Megpróbálunk adni egy-két tippet, hogy bizonyos arctípusokhoz milyen keretek állnak jól és mi alapján válassz.

Ha már szemüveg, akkor élnünk kell a következő hasonlattal: mint minden szemnek, minden arcnak is megvannak a saját, egyedi jellemzője. Pontosan ezen okokból kifolyólag sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy melyik szemüveg áll jól nekem? Szerinted melyik keretet válasszam? Stb. Ezekre a kérdésekre mindenki mást fog válaszolni számunkra, viszont van egy-két támpont, amivel elősegíthetjük a döntés meghozatalát. Fontos megjegyezni, hogy a legelső lépés a szemüvegkeret kiválasztásakor az, hogy megvizsgáljuk alaposan arcunk formáját. Olyan keretet válasszunk, ami valóban tökéletesen passzol az arcunkhoz és kiemeli előnyös vonásainkat.

Milyen arcformához milyen típusú szemüvegkeret illik a legjobban?

  • kerek arcforma: négyzet- vagy enyhén téglalap alakú, akár kicsit vékonyabb kereteket ajánljuk, hiszen ezek kihangsúlyozzák a szögleteket és hosszúkásabb hatást kölcsönöznek az arcunknak. Ideális lehet még, ha olyan keretet választunk, ami kiemeli a szem körüli részeket.
  • ovális arcforma: ha ez jellemző az arcunkra, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az ovális arcforma szinte bármilyen szemüvegkerettel kompatibilis (szögletes, kerek, ovális). A látszerésznek nem lesz nehéz dolga nagy választékot eléd tárnia.
  • szögletes arcforma: a kerek vagy ovális szemüvegkereteket ajánljuk, hiszen a fő célunk az, hogy lágyítsuk az arc vonásait. FONTOS! Semmiképp sem válasszunk szögletes keretet, mert azok még jobban ki fogják hangsúlyozni a szögletességét az arcunknak.
  • hosszúkás arcforma: leginkább a kerek és ovális szemüvegkeretek fognak illeszkedni a legjobban. A markánsabb, karakteresebb, nagyobb méretű formák rövidítik az arcot, ezért mindenképp nézzük meg, melyik keret hogyan áll.

További szempont még a szemüvegkeret mérete. Nagyon fontos, hogy olyan formát válasszunk magunknak, ami tényleg tökéletesen ül az orrunkon, mert ha ez nem teljesül, akkor a szemüveg csúszkálni fog és kényelmetlen lesz a viselete. A fém vagy fúrt szemüvegkereteknél kimondottan jól állítható asz orrtámasz, ezáltal sokkal univerzálisabbak, mint a ma nagyon divatos vastag, műanyag keretek.
A keret szélességére is érdemes még nagy hangsúlyt fektetni. A szélessége akkor megfelelő, ha felvéve a szárak párhuzamosak a halántékunkkal. Nem esztétikus, ha a szárak kifelé vagy befelé mutatnak az esetleges rossz választás miatt.
Továbbá a szárak hosszúsága sem egy elhanyagolható szempont, hiszen esztétikai szempontból nem néz ki jól, ha mondjuk túlságosan hátranyúlik a szemüvegkeret szára. Amennyiben viszont túl rövid, az nem, hogy nem esztétikus, hanem még ráadásul kényelmetlen is, hiszen szűknek fogjuk érezni a szemüveget.

Összességében ha a fent említett szempontokat alaposan megvizsgáljuk, biztosak lehetünk benne, hogy meg tudjuk találni a számunkra legtökéletesebb szemüvegkeretet – még akkor is, ha egyedül megyünk el vásárolni! 😊
Látogass el üzleteink egyikébe, ahol szakértő kollégáink még ezen szempontokon felül is tudnak Neked segíteni, akár még a megfelelő szín kiválasztásában is!

1088 Budapest, József körút 11.
(Blahánál)
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
(Móricz Zsigmond körtér)
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 55. (Nyugatinál)