Először egy kis kitekintés a múltra: az első színezett lencséjű napszemüveg a XX. század elején készült, amikor az Amerikai Légierő a magasan repülő pilótáinak kért valami napvédő eszközt, mivel a szemük igen nagy mértékű UV-sugárzásnak volt kitéve. Ezen felül ahhoz, hogy ez az eszköz divattá váljon és népszerű legyen az átlagemberek körében is, kellett neki egy kis reklám. Először „repülősdivattá” vált, majd McArthur tábornok azzal tette egy népszerűbbé, hogy minden sajtó előtt tett nyilatkozatát napszemüvegben tette.

A kis kitérő után ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mi alapján tudjuk kiválasztani a tökéletes napszemüveget, ami nem csak dizájnos és divatos, hanem szemünk védelméért is tud tenni. Mielőtt tovább olvasol, tedd fel magadnak a kérdést: mi alapján választok magamnak napszemüveget?

Sajnos az emberek többsége hajlamos a divat alapján dönteni, amivel alapvetően nincs is probléma, hiszen senki nem szeretné a ’60-as évek napszemüvegeit hordani. Azonban a divat mellett a legfontosabb szempont egy szemüveg kiválasztásánál, hogy védje a szemünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Mint tudjuk, az előbb említett ultraibolya sugárzás nem csak a bőrt, hanem a szemet is károsítja. Most ebbe a témába nem megyünk bele részletesen, hiszen nagyon hosszan ki lehetne fejteni, hogy miért fontos a szemünk védelme, de összességében kijelenthetjük, hogy a UV-sugárzás elleni védelemnek elsődleges szempontnak kell lenni a megfelelő napszemüveg kiválasztásánál! Keressük minden esetben az UV400 jelzést, mert azzal nem lőhetünk mellé!

További fontos komponens ebben a folyamatban a lencse fényszűrő képessége. Elsősorban beszélhetünk polarizált lencséről, ami megszűri a kék fényt, ezáltal védi a szemet a merőlegesen beeső fénysugaraktól a digitális eszközök (monitor, okostelefon, tablet, laptop, tévé stb.) használatából fakadóan. Egyetlen hátránya talán a polarizált lencsének, hogy a LED-es kijelzőkön fekete foltok jelennek meg és nem láthatók rendesen a fent említett jótékony hatások miatt.
Másodsorban megemlítenénk a színes lencséket, amik sötétségi fokukkal elősegítik az éleslátást. Vannak olyan színek, amelyek funkcionálisak. Például a szürke színű lencse erős napfényben az éles, természetes színeket adja vissza, a sárga pedig például kerékpározáshoz ideálisabb a jobb térkiemelésének köszönhetően.

Fontos szempont továbbá, hogy a napszemüveg tökéletesen illeszkedjen az arcunk vonalaihoz. Minden ember más és más arcformával rendelkezik, ezért a gyártók a különböző színek gyártása mellett, különböző technikákat is alkalmaznak, hogy elősegítsék, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő szemüveget.

Milyen típusai léteznek? Felsorolunk párat:

  • dioptriás napszemüveg – aki szemüveges és szeretné védeni a szemét a hunyorgástól napsütés esetén, annak tökéletes választás a sima szemüveg mellé.
  • motoros napszemüveg – specialitása a páramentesség, tökéletes éjszakai vezetéshez is
  • síszemüveg – síelés vagy lényegében bármilyen téli sport közben a szemünk dupla veszélynek van kitéve: az UV-sugárzás és a nap fényét visszaverő hó… igen fontos egy minőségi szemüveg…
  • repülős napszemüveg
  • divatos, de minőségi napszemüveg
  • divatos napszemüveg 😊 stb.

Összességében a napszemüveg, mint olyan, nagyon fontos elemének kell lennie az életünknek, hiszen a szemünk világát nem érdemes kockáztatni! Érdemes tehát odafigyelni arra, mennyire vásárolunk minőségi napszemüveget, hiszen a fashion üzletek nagyrészében megvásárolt kiegészítőkkel csak még jobban rontunk a helyzeten, mintha nem lenne rajtunk.
A napszemüveg tükrözi az egyéniségünket és kifejez minket. Kattints az alábbi linkre és találd meg a tökéletes darabot!

https://szemuvegek.hu/