Magyarországon a lakosság körülbelül negyede szemüveges, viszont ennél sokkal többen küzdenek valamilyen szintű látásproblémával. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni nektek, hogy milyen árulkodó jelek vannak arra nézve, hogy már nem jó a szemüvegünk, amit hordunk vagy kellene csináltatni egy szemüveget, még nem volt.

Látásunk évről évre, napról napra folyamatosan változik. Legnagyobb mértékben gyerek- és fiatalkor között, azonban később is tapasztalhatjuk, hogy már sajnos nem látunk olyan élesen, mint azelőtt. Ez a tapasztalás két úton következhet be: egyik, ha még soha nem voltunk szemüvegesek és egyszerűen csak azt érzékeljük, hogy romlott a látásunk; a másik pedig az, hogy a korábban felírt szemüveg vagy kontaktlencse már nem korrigál úgy, ahogy arra szükség lenne (alul- vagy túlkorrigál). Fontos megjegyezni, hogy a nem megfelelő dioptriájú szemüveg vagy kontaktlencse viselése nem rontja tovább a szemet, azonban az életminőséget igen, hiszen nem látunk olyan élesen, nem tudunk olyan magabiztosan vezetni, mint előtte, nem látjuk elolvasni az újságot abból a távolságból, ahogy azelőtt stb.

Milyen tüneteket okozhat a fent említett nem megfelelő dioptriájú szemüveg vagy kontaktlencse viselete?

  • Gyakori hunyorgás – a hunyorgással kevesebb, de koncentráltabb fény jut a szembe, ezáltal élesedik a látásunk – ha ezt gyakran kell csinálnunk egy átlagos hétköznap, akkor benne van a pakliban, hogy látásvizsgálatra vagy új szemüvegre lesz szükségünk.
  • Fókuszálási nehézségek – ha nehezebben tudunk fókuszálni a szemünkkel egy bizonyos dologra, akkor a szemünk a folyamatos munkától hamarabb elfárad, ami ugye szemfáradtsághoz vezet
  • Homályos látás – ezt biztosan mindenki tapasztalta már, hogy milyen érzés akár egy gőzkabinban vagy füstös helyen. Azonban ha ez mindennapossá válik, a képernyőt nem látjuk olyan élesen, akkor mindenképp keressünk fel egy szakrendelőt a problémánkkal kapcsolatban.

Az imént említett tünetek okozhatnak továbbá fejfájást vagy szédülést az idegrendszer nagyobb igénybevétele miatt. Arról nem is beszélve, hogy, ha jobban belegondolunk, ezek valóban rontják az életminőséget, ezért semmiképp se hagyjuk annyiban ezt a problémát, hanem menjünk el átfogó és részletes szemvizsgálatra, ahol olyan szemüveget készítenek nekünk, ami valóban megoldást nyújt nekünk.

Ha nemrég csináltattál új szemüveget és úgy tapasztalod ezeket a tüneteket, akkor nagy valószínűséggel nem kell aggódnod, hiszen az agyunknak is kell pár nap (ritkább esetben akár 1-2 hét), hogy hozzászokjon az újbóli éleslátáshoz.

A Szemüvegek.hu üzleteiben kiterjesztett éleslátás vizsgálatot végzünk, ahol szakértő kollégáink mindenben segítenek Neked! A látásvizsgálatunkról bővebben ITT olvashatsz.

Látogass el hozzánk és kérd optometristáink segítségét!

1088 Budapest, József körút 11.
(Blahánál)
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
(Móricz Zsigmond körtér)
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 55. (Nyugatinál)