A Luxottica cégcsoportról…

Hogy melyik márkáknak gyárt a Luxottica cégcsoport? Nem is gondolnánk, de nagyrészben lefedik a luxusmárkák piacát.
Ismerős a Ray-Ban vagy az Oakley? Tudod, ki által gyártott szemüvegek ezek? Igen, a Luxottica nekik és még sok más luxusmárkának készít szemüveget, mint például a Dolce & Gabbana, Prada, Chanel.
Egy olasz vállalatról van szó, melyet Leonardo Del Vecchio 1961-ben alapított meg. A cégnév kisebb módosítással két olasz szóból áll össze: „luce”, ami fényt jelent és „ottica”, ami fénytant. Az 1980-as években sok olyan nagy divatmárka volt Olaszországban, melyek szerettek volna terjeszkedni (például az Armani), azonban a gyártást nem házon belül akarták megoldani, ezért 1988-ban az Armani leszerződött a Luxottica-val, ezzel beléptek a divat világába. Ez volt a cég első nagy licencszerződése, melyet aztán egyre több követett.
Legnagyobb kihívójuk a Persol volt egészen 1995-ig, amikor is Del Vecchio cége felvásárolta a konkurensét. 1999-ben megvásárolta a Ray-Ban márkát a Bausch & Lomb-tól, tehát mondhatjuk, hogy a ’90-es évek a cég történetében a felvásárlásokról szólt.
2003-2004-ben leszerződtek a Prada-val, a Versace-vel és a Dolce& Gabbana-val is, 2006-ban még csatlakozott hozzájuk pár márka: Polo Ralph Lauren, Tiffany & Co, Vogue, Arnette és a Revo is. Ezek után jött még egy nagy lépés 2007-ben, amikor is felvásárolták a világ legnagyobb sportszemüveg gyártóját, az Oakley-t (a márkáról bővebben is olvashattok itt- blog).
A milánói központú óriáscég lassan rátelepedett az egész piacra, azonban az idő teltével akadt egy kis probléma: a Luxottica sikereit mindig is Del Vecchio (alapító) üzleti érzékének köszönhette. Ideje volt elgondolkodni azon, hogy mi lesz a cégcsoporttal, ha Vecchio már nem lesz…

Próbálkoztak átadni külsős cégeknek az irányítást, azonban az összes kudarcba fulladt.
Egyetlen megoldásnak azt látták, ha egyesülnek az egyik legnagyobb partnerükkel, az Essilorral, amit 2018-ban bejelentettek és az Európai Unió jóvá is hagyta. Ez azért volt akkora hír, mert a Luxottica csak kereteket, az Essilor pedig csak lencséket gyárt – világszinten a forgalom 41%-a az övék. Ezzel az egyesüléssel a cég központja átkerült Párizsba és egy olyan mammutvállalat jött létre, amit nehéz lesz kirobbantani az első helyről.
Mára – ha a napszemüvegeket nézzük –  a nagy brandek 80%-a tartozik hozzájuk, teljesen uralják a szemüvegpiacot. Forgalmuk mind a mai napig ütemesen nő – több ezer miliárd bevételről van szó egy évben.

Összességében a Luxottica cégcsoport felel az Egyesült Államok napszemüveg-eladásának 60%-áért és ne feledjük, hogy rengeteg luxusmárka tartozik hozzájuk, tehát ha egy klasszikus Ray-Ban vagy egy sportos Oakley szemüveget viselünk, azokat is nekik köszönhetjük.
A cégcsoport – a független optikák nem túl nagy örömére – nemrégiben felvásárolta a Grandvision céget, mely az Ofotért és a Vision-Express optikákat birtokolta.
A csoport által gyártott szemüvegek böngészéséhez látogass el weboldalunkra: www.szemuvegek.hu vagy gyere el optikánk valamelyikébe Budapesten, ahol meg is tudod magad nézni a neked járó luxusmárkájú szemüvegben!