Hogyan válassz szemüveget, ami divatos és egyben véd is?

Mára a napszemüvegek nem csak védelmi funkciót töltenek be, hanem stílusos kiegészítőkként gondolunk rájuk. Vásárláskor az elsődleges szempont inkább az esztétika – mennyire áll jól, megy-e a stílusomhoz, mihez tudom majd felvenni stb. -, mintsem az, hogy polarizált-e a lencséje vagy hogy mennyire véd a nap káros sugárzásaitól. Ezzel természetesen nincs is probléma, mert hiába védene meg, ha nem hordanánk pont azért, mert egyszerűen nem tetszik. Hála a sok neves divattervezőnek, nincs hiány az olyan napszemüvegekből, amelyek egyszerre megfelelő védelmet nyújtanak és divatosak is.

Miért kell védeni az UV sugárzástól a szemünket?
Az UV a napfény egy meghatározott, a szem számára láthatatlan hullámtartománya. Három legismertebb fajtája az UVA, UVB és UVC sugárzás. Legtöbbet az UVB-ről lehet hallani, hiszen ez okozza a bőr leégését és ezt tesszük felelőssé a bőrrák kialakulásáért is. A hasonló negatív hatások még hosszan sorolhatók, viszont a bőrünkön kívül a szemünk van a legnagyobb veszélyben. A magas és hosszan tartó UV-sugárzás károsodást okoz a szemben, de már rövidtávon is problémákhoz vezethet. E sugárzások nagy részét megszűri a szemen lévő szaruhártya, azonban ha nem védekezünk ellene, megnöveljük a szürkehályog, gyulladások és végső soron különböző degenerációk kialakulásának lehetőségét.

Mi a megoldás?
Egy minőségi, divatos, UV szűrős napszemüveg!
Fontos tudnivalók a megfelelő napszemüveg kiválasztásához:

  • Csak és kizárólag 100% UV védelemmel ellátott napszemüveget válasszunk!,
  • közel tökéletesen illeszkedjen az arcformánkhoz, hogy megfelelő fedést biztosítsunk a szemeink számára,
  • keressük mindig az UV 400 jelzést – csak ilyen szemüveget vásároljunk,
  • nagyon fontos szempont a minőség is – ahhoz, hogy ne sérüljön könnyen a napszemüveg lencse felülete (karc, stb), minőségi szemüvegre van szükség. (gyengébb minőségűek is lehetnek UV védelemmel ellátva, azonban sokkal könnyebben sérül a felületük, és ezeken keresztül szabad utat kapnak a káros sugárzások a szemünkhöz)
  • és persze legyen divatos is, hiszen hiába a védelem, ha nem hordjuk!

Természetesen a szemünket tudjuk védeni úgy is, ha 10 és 15 óra között kerüljük a napsütötte helyeket és nem tartózkodunk közvetlenül napos helyen. Ha viszont mindenképp meg kell ezt tennünk munka, nyaralás vagy bármilyen más egyéb okból kifolyólag, akkor a legjobb megoldás a védelemre egy – a fent említett szempontok alapján kiválasztott – minőségi napszemüveg!
Fontos, hogy gondoljunk gyermekink szemének a védelmére is, hiszen minél korábban kap megfelelő védelmet a szem, annál kevesebb az esély bármilyen jövőbeli probléma kialakulására!

Látogass el www.szemuvegek.hu weboldalra, ahol ki tudod választani a legdivatosabb napszemüvegek egyikét a hatalmas választékunkból! A minőség nálunk nem kérdés!