A tükröződés csökkentő bevonat, más néven antireflex olyan felületkezelés, amely a lencse első és hátsó felületére beeső fény visszatükröződését csökkenti.

Ez úgy érhető el, hogy a felületre molekulányi vastagságú anyagot gőzölnek fel. Azon túl, hogy minimálisra csökkenti a zavaró tükröződéseket, további előnyöket is biztosít viselőjének. Közel 100 százalékban fényáteresztő, így lehetővé teszi a tiszta, kontrasztos látásélményt.

Esztétikai szempontból is kitűnő hatású ez a réteg, mert a velünk szemben állót nem zavarja a lencse csillogása, és tökéletesen látja a szemünket.
Csökkenti a szembejövő járművek reflektorának zavaró hatását, így biztonságosabbá teszi az éjszakai autóvezetést, és a vezető szeme is kevésbé fárad el.

Különösen akkor fontos ez a bevonat, ha a lencsék magas törésmutatóval rendelkeznek, ugyanis ezek eredetileg tükröződőbb felszínűek.
Minél magasabb egy lencse törésmutatója, annál nagyobb a fényvisszaverő hatása is.
Például a szokásos műanyag lencsék, a fény kb. 8%-át tükrözik vissza, és a fennmaradó 92% a szembe jut. De a magas törésmutatójú lencséknél akár 50%-os is lehet a visszaverődés mértéke, tehát a látás minősége romlik.
Ez különösen zavaró lehet gyenge fényviszonyok esetén, éjszakai vezetés során, de a hosszabb monitor előtti munka során is.

Napjainkban a modern tükröződés csökkentő rétegek használatával a rendelkezésre álló fény 99,5%-ban áthalad a lencsén, így biztosítva a jobb minőségű látásélményt.

Ha fényre sötétedő lencsén alkalmazzák, akkor növeli a látás tisztaságát és kényelmét anélkül, hogy csökkentené a fényre reagáló teljesítményt.

Napszemüveg esetében is kiváló, mivel kiküszöböli a napfény tükröződését, amely a színezett lencsék hátuljáról tükröződnének.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre ellenállóbb, tartósabb rétegek érhetők el a szemüveglencsékre. A tükröződés csökkentő bevonatok mindig felületkeményítéssel kombinálva kerülnek a lencse felszínére.

A legtöbb prémium tükröződés mentesítő réteg olyan plusz felületkezeléssel is rendelkezik, amely hatására, a lencsékről lepereg a víz. Ezek a rétegek síkos felületet képeznek a lencsén, így kevesebb szennyeződés tapad meg rajtuk, illetve könnyebb a tisztításuk is.

Hogyan készül a tükröződés csökkentő réteg?

Komoly műszaki eljárással, úgynevezett vákuum gőzöléssel.
Először precíz tisztításon kell átesni a lencséknek majd a mikroszkopikus felületi hibák ellenőrzése történik. Ha csak egy apró folt vagy hajszálkarcolás van a lencsén, a folyamat során hibás réteg keletkezik.
Általában a gyártósor több mosó- és öblítőfürdőt tartalmaz, illetve ultrahangos tisztítást is. Ezután szárítás jön és a lencsék melegítése, az erre kifejlesztett kemencékben, eltávolítva a felesleges nedvességet és gázokat a felületről.
A továbbiakban speciális fémszekrénybe kerülnek, rugós állványon, és ezzel rakják a bevonó kamrába. A kamra ajtaját lezárják, a levegőt kipumpálják, hogy létre jöjjön a vákuum.
A kamrán belül fém-oxidokat tartalmazó, elektron nyalábok fókuszálódnak a forgásban lévő rugós lencsetartókra. Ezáltal a lencsék felületéhez tapad az egységes, mikroszkopikusan vékony optikai réteg.

Minden lencse gyártó cégnek megvan a saját szabadalmi képlete, de a legtöbb bevonat alapja a többszörös, fém-oxid réteg.
Minél több réteg kerül a lencsére, annál több visszaverődést semlegesít. A prémium kategóriás lencsék általában hét réteget kapnak.

A monitor előtti munkát végzőknek javasolt olyan tükröződés csökkentő réteg, amely szűri a kék fényt. Ez a réteg blokkolja az elektronikus eszközök által kibocsájtott nagy energiájú kék fényt, amely káros lehet a szemnek.

A tükröződés csökkentő bevonat maradék színnel rendelkezik. Az összetételétől függően lehet halvány zöld vagy kék színű is.

Hogyan tisztítsuk a rétegzett lencséket?

A kemény papír, papírzsebkendő vagy vegyszerekkel ellátott törlők károsíthatják a bevonatot. Ne próbálja megtisztítani a lencséket nedvesítés nélkül, a száraz felszín karcolódhat.  A finom karcok jobban láthatóvá válnak, mint a bevonat nélküli lencséken.