Az ideális keretválasztáson kívül meghatározó a szemüveglencsék típusa is.
Ami nem könnyű feladat, mert rengeteg lehetőség van. Az alábbiakban összefoglaltuk a tudnivalókat, hogy segítsünk kiválasztani az igényeknek legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkező terméket.

Nem csak a keret, hanem a lencse esetében is fontos tényezők: a megjelenés, kényelem, látásminőség és biztonság.
Gyakran elkövetett hiba, hogy az emberek nem fordítanak elég időt a megfelelő szemüveg kiválasztására. A keret választás során még figyelnek a megfelelő megjelenésre, de a lencsék esetében már elfogy a türelem a széles választék miatt.

Nézzük a szemüveglencsék alapanyagait:

 • Üveglencsék
  Régen minden lencse, üvegből készült. Előnye, hogy az optikai tulajdonságaik által, rendkívül jó fényáteresztést adnak, illetve nem karcolódnak. Viszont nehezek és könnyen törnek, ami balesetveszélyes is lehet. Napjainkban szemüveg készítéshez már ritkán használják.
 • Műanyag lencsék
  Pontosabb alapanyag meghatározás a CR-39. Ez a műanyag speciális jellegű, optikai tulajdonsága majdnem olyan jó, mint az üvegnek. Ráadásul könnyebb és nem törik. Felszínére azonban szükséges a felületkeményítő réteg, mert könnyen karcossá válhat.
 • Polikarbonát lencsék
  Eredetileg „golyóálló üveg” volt a funkciója, a légierő sisakjaihoz, biztonsági berendezésekhez fejlesztették. Könnyebb és lényegesen ütésállóbb, mint a CR-39 alapanyag, így gyermekek szemüvegéhez, sport szemüvegekhez, munkavédelmi szemüvegekhez ideális a felhasználása.
 • Magas törésmutatójú műanyag lencsék
  Az elmúlt években egyre nagyobb igény keletkezett a vékonyabb, könnyebb, esztétikusabb szemüveglencsék irányába. A gyártók ezért bevezették a magasabb törésmutatóval rendelkező lencséket. Minél nagyobb ez a törésmutató, annál vékonyabb és esztétikusabb a lencse. A normál vastagságú lencsék (CR-39) a legvastagabbak, törésmutatójuk: 1,498. Míg a legvékonyabb típusé: 1,74.

Törésmutató

Törésmutatónak nevezzük azt a számot, amely az optikai közeg sűrűségét határozza meg a vákuuméhoz viszonyítva. Tehát a fény milyen gyorsan halad át az anyagon és milyen mértékben töri meg.
Minél magasabb ez a szám, annál lassabban halad át a fény az anyagon és a fénysugarak nagyobb hajlítását eredményezi.
Ha azt szeretnénk, hogy a CR-39 típusú lencse fényáteresztő teljesítményét kapjuk, azonban vékonyabb kivitelben, akkor a törésmutatót kell emelni. Műanyag lencsék esetében a legmagasabb törésmutató: 1,74. Üveglencsék esetében viszont még fokozható: 1,9 is létezik (Zeiss)

Abbé szám

A megnevezést Ernst Abbe (1840-1905) német fizikusnak köszönhetjük, aki meghatározta ezt az optikai mutatót.
Egy lencse Abbe-száma megmutatja, hogy az anyag mennyire bontja szét a fényt különböző hullámhosszaira. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobban szórja a fényt. Ezt a jelenséget nevezik kromatikus aberrációnak. A szemüveges emberek színes foltként érzékelhetik, leginkább a lencsék szélénél. Az optikai középpontban kevésbé tűnik fel.
A magasabb törésmutatóval alacsonyabb Abbe-szám társul, tehát a vékonyabb és esztétikusabb lencsék erősebb fény torzítást eredményezhetnek.

Aszférikus felszín kialakítás

A szemüveglencsék vékony kinézetét ezzel az eljárással lehet fokozni, azaz a gyártás során lapos felszín kerül kialakításra, anélkül, hogy rontaná a lencsék optikai teljesítményét.
Az így készült szemüveglencsék esztétikusabbak, mert nem torzítják számottevően a szem eredeti méretét. Tehát a magasabb dioptriák esetében sem nagyít vagy kicsinyít.

Középvastagság

Minden lencse esetében korlátozott, hogy mennyire lehet vékony, annak függvényében, hogy az optikai hatás ne változzon és ne is törhessen könnyen.
A konkáv (szóró) lencsék, az optikai középpontban a legvékonyabbak és a lencse széle fele vastagabbá válnak. Míg a konvex (gyűjtő) lencsék pont fordítva, középen a legvastagabbak, széli rész felé pedig vékonyodnak.
Esztétikailag a szemüvegkeretek mérete és formája befolyásolhatja a lencsék vastagságát főleg, ha magas dioptriáról van szó.

Szemüveglencsék bevonatai

A magasabb minőség elérése érdekében több felületi kezelés is kerülhet a lencsékre, melyek közül a legtöbb elengedhetetlenné vált.

 • Felületkeményítés (karcálló bevonat)
  Általában karcállóálló bevonatnak hívják, de ez egy hibásan elterjedt név, hiszen műanyag lencsék esetében nincs az a kezelés, amely tökéletesen karcállóvá tenné a lencsék felületét. A törekvés viszont megvan, hogy a lehető legerősebben ellenálljon a napi használat és tisztítás során keletkező fizikai behatásoknak.
  A modernebb bevonatok többsége majdnem annyira kemény, mint az üveg felszíne.
  A műanyag lencsék minél vékonyabb és könnyebb konstrukciót képviselnek, annál puhábbak, így a felszínük hamarabb karcossá válhat.
  Ezért ezekre a termékekre már a gyárban kerül egy alapszintű felületkeményítés, azonban több féle minőségű réteg létezik.
  Vásárlásnál javasolt olyan típust választani, amelynél a gyártó garantálja a több éves hibátlan lencsét.


 • Tükröződés csökkentő réteg (antireflex)
  Célja, hogy jobban lásson, és jobban lássák. A réteg előnyei, hogy segít a tiszta, tükröződésektől mentes, éles látásban.
  Ha nincs ilyen bevonat a lencséken, akkor a lencse tükröződései zavaróak lehetnek nedves úton vagy éjszakai vezetésnél, illetve kozmetikai hátrányt is eredményez.
  Például egy beszélgetés során, a tükröződés mentesítő réteg hatására a beszélgetőpartner nem önmaga tükörképét fogja látni, hanem a viselő szemét. Sőt a fényképeken is esztétikusabb a hatás.  
  Különösen akkor fontos ez a bevonat, ha magas törésmutatójú a lencse, mert az alapvetően jobban csillog.

 • UV-szűrő
  Az ultraibolya (UV) sugárzás egyre fenyegetőbb problémát jelent napjainkban.
  Ez egy rövidhullámú, nagy energiájú láthatatlan fény, amely a szemet károsíthatja (szürkehályog, makula degeneráció).
  Ezért fontos az UV-szűrő réteg, amely által a lencse átláthatósága alig változik, de a káros UV-sugarakat tökéletesen ki lehet szűrni.

Fényre sötétedő lencsék (Fotokromatikus lencsék)
Ideális megoldás azoknak, akiknek szeme fényérzékeny, de nem szeretnék cserélgetni a szemüveget. Az éleslátás élményét és a napszemüveg funkcióját egyaránt biztosítja, mivel az UV hatására természetes fényviszonyok mellett a megfelelő sötétségre színeződik. Viszont a lencsék működését a hőmérséklet is befolyásolhatja.
Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően már elérhető az a típus is, amely nem csak az UV-sugár közvetlen hatására változik, így vezetés során is élmény a használata, mert a szélvédő mögött is sötétedik.