Általában 40-50 éves kor körül mindenkinél elkezdődik az a természetes folyamat, amely során a közeli látás problémát okoz.
Például nehéz befűzni a cérnát a tűbe vagy távolabb kell tartani az újságot, hogy olvasható legyen, de a modern technikai eszközök olvasása is csak a betűméret növelésével működik.

Ennek oka, hogy a kor előre haladtával a szemlencse és az azt mozgató sugárizmok folyamatosan veszítik el a rugalmasságukat, így az automatikus fókuszálási képesség csökken, ezt nevezik presbyopiának.

Azonban nem kell aggódni, szemüveggel tökéletesen korrigálható. Sőt, már nem csak a bifokális és trifokális lencsék közül lehet választani, hanem ezek tovább fejlesztett változata is elérhető, a multifokális vagy másnéven progresszív lencse, amely korszerű és kényelmes megoldást kínál.

Pontosan mi is az a progresszív lencse?

Olyan fokozatos dioptria átmenettel rendelkező szemüveglencse, amely minden távolsághoz megfelelő látóélességet biztosít, ideális fejtartás mellett.

A progresszív lencsével ellentétben, a bifokális típus rendelkezik egy látható vonallal és két fókusztávolsághoz ad dioptriás segítséget – távolra és közelre.
Sőt, a trifokális típusnak pedig két látható vonala van, mert három fókusztávolsághoz használható. A látóvonal viszont zavaró képugrást okozhat, így megszokása nehéz.

Egy progresszív szemüveg akkor lesz tökéletesen használható, ha az egyén igényeihez mérten készül el. Sok tényezőt kell figyelembe venni, ezért már a látásvizsgálat során több kérdés merülhet fel, akár a munkavégzéssel, hobbival kapcsolatban.

A progresszív lencsék előnyei

Amikor elindul a közeli látás során érzett fókusz csökkenés, több korrigálási verzió is szóba jöhet. Mind közül viszont a progresszív szemüveg a legjobb megoldás. Az alábbiakban felsorolunk pár okot:

  • Vizuális és kozmetikai szempontból előnyösebbek, mint a bifokális vagy a trifokális típus, mivel nincsenek elválasztó vonalak
  • Míg a bifokális és trifokális lencsék meghatározott távolságokhoz adnak jó látásélményt, a progresszív mindenhova.
    A bifokális két fókusztávolsággal rendelkezve távolra és közelre segít, de karnyújtásnyi távolságban nem használható.
    Ennek tovább fejlesztéseként jött létre a trifokális típus, amely már három távolságban működik, azonban a váltáskor úgynevezett képugrás keletkezik, a vonalak mentén, ez zavaró lehet.
  • Napjainkban korszerű eljárással készülnek a progresszív lencsék, digitális tervezés után, csúcsminőségű technikai eszközökkel kerülnek legyártásra. Így precízebb és egyénre szabottabb látást biztosítanak.

Összefoglalva a progresszív szemüveg mindenkinek ajánlott, aki a távoli és közeli látás során más-más erősségű szemüveglencsét igényel, azonban nem szeretné cserélgetni a korrekciókat, illetve esztétikai szempontból is modern megoldást igényelne.

Minden szemüveglencse gyártó cég forgalmaz progresszív lencséket, viszont az megfelelő jellegű kiválasztásához professzionális látszerész segítsége szükséges. A szemüveg megrendelés során használati és megszokási útmutatót kap a vásárló, illetve egyénre szabott tippekkel is ellátják.